Flyers 5, Penguins 2: Het is Travis Konecny’s wereld, we leven er alleen maar in

De Flyers probeerden zaterdagavond al vroeg twee uit twee te pakken van de rivaal uit de andere staat Pittsburgh. Na een uitstekende seizoensstart stelde Alain Vigneault een ongewijzigde opstelling op voor deze wedstrijd.

Eerste periode

De Penguins hadden het betere spel in de eerste paar minuten van de eerste periode, met een paar schoten op Carter Hart en het instellen van tijd in de zone. Hoe dan ook, het duurde even voordat beide teams echt op gang kwamen, wat te verwachten was omdat het zo vroeg in een vreemd seizoen is met een beperkt trainingskamp.

Toen dat wel lukte, groeide Pittsburgh als eerste in de wedstrijd en liet de Flyers na zes minuten spelen nog geen enkel schot op doel lossen. Ze sloegen ook toe, Brandon Tanev liet Ivan Provorov met een heupblessure achter en Sam Lafferty gaf een hoge klap op Scott Laughton, wat leidde tot een vergelding van Oskar Lindblom.

Kort daarna, in de chaos die ontstond door het fysieke geweld, gingen de Flyers naar de power-play toen Pittsburgh werd geroepen voor te veel man op het ijs. Dit werd een kort 5-on-3 voordeel voor een paar seconden toen Claude Giroux werd gestruikeld, en in de daaropvolgende power-play vond Travis Konecny de achterkant van het net op een cross-ijs feed van Jake Voracek. Konecny was bijna vrij bij de tweede paal van Tristan Jarry, en hij scoorde gemakkelijk in het open doel. Het was het eerste schot op doel van de Flyers, en ze maakten er gebruik van!

Kort daarna maakte Carter Hart een fantastische stop op Evan Rodrigues toen de Penguins een twee-tegen-één hadden, en in de overgangsfase verdubbelden de Flyers hun voorsprong. Er was veel verkeer rond Tristan Jarry’s vouw toen de Flyers’ een tegenaanval lanceerden, en op het einde van de wedstrijd ramde Travis Konecny de puck in het midden van het gedrang en scoorde zijn tweede doelpunt van de wedstrijd. Vier schoten in totaal en twee doelpunten… niet slecht!

Het werd snel 3-0 met nog maar twaalf minuten te gaan in de wedstrijd. Ivan Provorov lanceerde een laser van een polsschot langs Jarry op een feed van Voracek die van laag naar hoog ging na nog een net-front scramble. Dit betekende ook het einde van Jarry’s avond, want Casey DeSmith kwam in het spel voor Pittsburgh.

Carter Hart maakte nog een geweldige redding op een kans voor Pittsburgh nadat het spel de andere kant op ging, maar Ivan Provorov nam een strafschop en gaf Pittsburgh hun eerste power play van de avond. Dit bleek duur te zijn, want Sidney Crosby scoorde een backhander onder een vreemde hoek toen de puck nauwelijks de lijn achter Carter Hart passeerde. Er was niet veel dat verdedigd kon worden tegen het doelpunt, maar Crosby heeft een van de beste backhand schoten in de competitie en het moet altijd worden gerespecteerd als een bedreiging.

Een minuut later zou Brandon Tanev het net opdrijven, aan het eind van een Jared McCann rebound om de Penguins binnen een minuut te brengen. Het momentum verschoof vrij snel naar de Penguins na de twee doelpunten, met als enige onderbreking een uitbraak van Kevin Hayes die werd gestopt door Casey DeSmith.

De Penguins kregen nog een powerplay te zien met nog vijf minuten te gaan in de periode, maar de Flyers waren in staat om deze effectief af te maken. De periode werd afgesloten met nog een powerplay van de Penguins, nadat Nic Aube-Kubel een overtreding had gekregen.

Tweede Periode

Pittsburgh begon met een powerplay, maar die werd al snel afgekeurd toen Kris Letang een half minuutje werd afgevlagd voor hooking, waardoor het 4-on-4 werd. De daaropvolgende powerplay van de Flyers kon echter niet worden omgezet.

Na afloop van de special teams wisselden beide clubs kansen uit op een snelle uitbraak, maar beide doelmannen konden de tests met goede reddingen doorstaan. Misschien hadden beide ploegen moeten scoren in de eerste helft van de tweede periode, maar Carter Hart bleef scherp en Casey DeSmith deed het beter voor Pittsburgh dan zijn tegenstander Jarry.

Eindelijk gingen de Flyers naar de powerplay nadat Mike Matheson was opgeroepen voor een struikelpartij, maar ze kwamen niet tot scoren. Daarna bleven de twee ploegen kansen uitwisselen, waarbij vooral de Nolan Patrick-lijn sterk voor de dag kwam.

Met nog 6:35 te gaan in de periode gingen de Penguins naar de powerplay, toen Scott Laughton werd geroepen voor slashing. Mede dankzij een sterke penalty killing van Joel Farabee, wisten de Flyers de Penguins af te houden. Hoe dan ook, de powerplay eindigde vroeg door een elleboog (die vrijwel zeker gericht was) van Jared McCann naar Travis Sanheim.

Eindeloos was de powerplay van de Flyers, en het spel kwam tot rust toen de tweede periode eindigde zonder te scoren.

Carter Hart redde de Flyers toen ze defensief achterbleven, maar over het algemeen zagen ze er lang niet zo scherp uit als in de eerste periode.

Derde periode

De Flyers waren een van de beste derde periode-teams in de NHL in 2019-20, en ze leken dat vanavond opnieuw waar te maken.

Al vroeg kwam Carter Hart met grote reddingen, vechtend door het verkeer om de Flyers ‘één doelpunt voorsprong te behouden, en daarna waren de minuten in de aanloop naar het halverwege punt van de periode onbewogen.

Pittsburgh ging naar de powerplay nadat Nic Aube-Kubel werd geroepen voor hinderen na een harde klap op Mike Matheson, maar dat werd voorkomen doordat Carter Hart opnieuw cruciale reddingen verrichtte. Aube-Kubel kreeg zelf ook een penalty toen hij het strafschopgebied verliet, tot grote woede van de Pittsburgh bank.

Hoewel de Flyers niet scoorden tijdens de powerplay, kwamen ze wel op een snelle doorbraak, bijna meteen nadat het man voordeel was afgelopen. Claude Giroux vuurde een pass over het ijs naar Kevin Hayes, die de puck richting doel schoot, en uiteindelijk ketste de puck af op Travis Konecny en in het net voor Konecny’s eerste NHL hattrick.

De periode werd afgesloten met wat druk op het net van de Flyers, maar uiteindelijk waren de Penguins niet in staat Carter Hart te verslaan. De Penguins trokken hun doelman met nog ongeveer twee minuten te spelen naar de kant, maar dat bleek meteen een terugslag, want Oskar Lindblom scoorde zijn tweede doelpunt van het seizoen, door de puck kalm in het lege net te schuiven.

Two Big Answers

1.

Zal de diepte blijven komen?

Vandaag ging het vooral om het toptalent. Hoewel de onderste zes goed speelden, kwamen de scores van de Flyers van de jongens die je vanavond zou verwachten.

Hoe dan ook, het vermogen van de Flyers om van boven naar beneden een line-up op elkaar af te stemmen is een duidelijke kracht die vooral blijkt uit het feit dat ze kunnen buigen en niet breken. Vooral tijdens de tweede periode (verergerd door de afwezigheid van Sean Couturier) speelde het team objectief gezien slecht, maar ze zijn nog steeds in staat om manieren te vinden om door te zetten.

2. Zal de Farabee lijn weer domineren?

Hoewel het niet zo veel op het scorebord te zien was, zag de lijn er solide uit vanavond. De lijn domineerde niet per se, maar Giroux had een hardwerkende, blauwe kraag spel als hij noteerde een paar assists, Farabee was merkbaar en goed gevochten, en ondanks vroege defensieve misstappen, Kevin Hayes erin geslaagd om te herstellen en te pitchen op de penalty kill zoals hij altijd doet, ook noteerde een assist.