Grootste Volleybal Wedstrijden Aller Tijden

Wat is er nodig om de ‘Greatest Match Of All Time’ te zijn? Simpel gezegd moet de wedstrijd van hoge kwaliteit zijn, veel drama en een groot podium. Hieronder vind je een paar kandidaten, maar dat zijn natuurlijk niet de enige.

NETHERLANDS – ITALIÕ, MEN’S OLYMPIC FINALS 1996 (3:2)

De beste wedstrijd aller tijden is nog altijd de Olympische finale Nederland – Italië uit 1996. Twee teams vol sterren, beide op de absolute top van hun kunnen, spelend in hun beste vorm. Er zijn geen woorden voor om dat spektakel te beschrijven. Kijk zelf maar.

follow volleycountry youtube

POLAND – SERBIA EN MONTENEGRO, WORLD LEAGUE, MEN’S SEMI – FINAL 2005 (2:3)

Polen begon heel goed aan de eerste wedstrijd door het blok op te zetten en Marković af te stoppen. De Serviërs konden geen recept vinden voor de uitstekende Grzyb, Wlazly (aanval) en Kadziewicz (blok). De drie aces van Grbit gaven de Serviërs hoop om de verliezen goed te maken. Hun betere spel en de simpele fouten van Polen zorgden voor een gelijkspel 22:22, en even later 23:23. De twee fouten van Milijkovic (automatisme en aanval) bezorgden Polen echter de felbegeerde overwinning. In de tweede set leidde Polen met 5:2, 9:5. In deze fase van de set vielen Piotr Gruszka en Wojciech Grzyb op, maar de kwaliteit van het blok was veel slechter. Aan het einde van de wedstrijd, bij 22:19, scoorde Aleksandar Mitrović een technische service, de uitslag 23:22 verscheen op het scorebord. De volgende punten werden gescoord door Murek, Grbić en tenslotte de setbal, Mariusz Wlazly. In de derde set kon Servië door het spel van Goran Vujevic een aantal punten terugspringen. Ondanks de inspanningen van het Poolse team wonnen de Serviërs uiteindelijk met 25:20. In de volgende clash, met een uitslag van 8:10, zorgden de Servische fouten ervoor dat Polen kon uitlopen naar een gelijkspel op 10. Ze genoten echter voor korte tijd van een gunstig resultaat, want na een tijdje verloren ze met 10:14. Nikola Grbić maakte de partij af met een spectaculaire service-acce en de tie-break werd een feit. De laatste set begon met een valse start van Polen. Mariusz Wlazly had problemen met het afmaken van zijn acties, waardoor de Serviërs de leiding namen met 5:0. De spelers van Polen hadden te weinig troeven in handen om de verliezen goed te maken. Vooral Nikola Grbić, Aleksandar Mitrović en Ivan Milijković, die in de vorige wedstrijden niet goed presteerden, bleken de wit-rode beulen te zijn. De tie-break eindigde met 10:15, en de hele wedstrijd werd gewonnen door de Serviërs 2:3. De beste speler van de wedstrijd was Nikola Grbić, aanvoerder van Servië en Montenegro, die, spelend als quarterback, maar liefst 12 “punten” op zijn conto schreef.

POLAND – RUSSIA, WORLD CUP 2006 (3:2)

Na een zware, vijf sets durende wedstrijd versloegen de Poolse volleyballers het Russische team met 3-2. De beslissende wedstrijd in de groepsfase bezorgde het Poolse team promotie naar de beste vier op het wereldkampioenschap. In de eerste set was het beste element van het spel van de Poolse volleybalsters een strak blok. De enige speler die met succes door het Russische blok brak was Mariusz Wlazly, maar desondanks verloren ze de eerste set met 19:25. De tweede wedstrijd begon met een punt-voor-punt spel. Wlazly was nog steeds zeer sterk aan het aanvallen. De spelers van Sborna maakten genadeloos gebruik van het voordeel van de groei en bij de tweede technische pauze stonden ze voor met 16:11. Aan het eind van de wedstrijd vonden de Russen een recept voor sterke aanvallen van Wlazly. De tweede set eindigde met hetzelfde resultaat als de vorige en de Poolse ploeg verloor met 0:2. In de derde set zorgde Pawel Zagumny met zijn sterke spel voor grote problemen bij de Russen. Polen behield een voorsprong van twee punten en voor de eerste keer in deze wedstrijd hadden ze een setbal, die ze niet verspilden, en ze wonnen de derde game met 22. Het voordeel van het Poolse team in de vijfde set liep op tot zes punten, en de Russen leken hulpeloos. Het laatste punt in deze set werd gescoord door Gruszka en Polen won met 20 punten. Horror met een happy end. De eerste lange bal ruil in de tie-break eindigde met het succes van Polen. Polen speelde vrijwel foutloos, terwijl de tegenstanders steeds nerveuzer werden. Het laatste punt in deze wedstrijd werd gescoord na een aanval van Grzegorz Szymanski en het Poolse team kon genieten van een welverdiende overwinning.

POLEN – RUSLAND, OLYMPIC 2008 (3:2)

Een van de meest gedenkwaardige en dramatische wedstrijden van het Poolse nationale team op de Olympische Spelen 2008. Geweldige strijd tussen Polen en Rusland in de tie-break. Polen had al met 0:2 verloren, maar wist het tij van deze clash te keren. De Olympische Spelen zijn een speciaal toernooi voor volleyballers vanwege het Olympisch pensioen. Mariusz Wlazły was met 23 punten de beste scorer van die wedstrijd. Het resultaat van de laatste set, 15:12, bewees dat Polen een relatief sterke ploeg is. Dat was een hele sensatie. Polen versloeg de absolute favoriet. Interessant is dat je bij de bookmaker Betclic met een promo code, door in te zetten op de overwinning van de underdog van 10 euro, 200 euro Betclic bonus kon winnen.

BRAZIL – USA, MEN’S OLYMPIC FINALS 2008 (1:3)

De pas gekroonde FIVB World League kampioen USA bewees hun kwaliteit met een overwinning in deze wedstrijd van kracht en delicatesse, vaardigheid en bluf, en individuele energie en teamwork. Brazilië, dat ook Olympisch goud won in 1992 in Barcelona, domineerde de opener met krachtige serves en onverzettelijke verdediging, dankzij de verbluffende Andre Heller en captain Giba. De Amerikanen konden nauwelijks effectieve tegenaanvallen organiseren voor hun slechte ontvangst en gaven de set met 25-20 uit handen. De Amerikaanse vleugelspits Clayton Stanley schoot in de tweede set te hulp met verwoestende serves en spikes met hoge sprongen. Bij een vroege voorsprong van 8-1 lanceerden David Lee en William Priddy een briljante golf van aanvallen op het Braziliaanse veld om gelijk te maken tot 20-15. Giba’s ace-serves en spikes hielpen Brazilië om de achterstand in te lopen tot 21-20. Maar het was opnieuw Stanley die twee punten op rij scoorde om het setpoint te pakken 24-21. Andre redde een setpunt met een ace serve, maar Stanley won de set voor de VS met 25-22 met een spike. De Amerikanen behielden hun overwinningsmomentum met een nog betere verdediging en wonnen de derde set met 25-21. De twee partijen vochten in de vierde set tot een 20-20 gelijkspel, toen Stanley de gelijkstand brak en de Amerikanen met twee kill-blokken aan een 23-21 voorsprong hielp. Ryan Millar’s spike voegde een punt toe en bracht de stand op 24-22. Andre redde een match point met spike, maar Stanley greep de overwinning voor de VS met 25-23.

POLAND – ARGENTINA, WORLD CUP 2018 (2:3)

De wedstrijd begon briljant voor Polen – de Argentijnen beëindigden hun aanvallen niet, zelfs niet toen de quarterback Maximiliano Cavanna hun net aan het opruimen was, de bal keerde keer op keer terug naar de Poolse kant. Tijdens de eerste technische pauze stond Polen al voor met 8:3.

Na een enkel blok van Jakub Kochanowski op Agustin Losera, was het 21:12 voor Polen en het was duidelijk dat de ploeg niets ergs zou overkomen. Polen eindigde set op een effectieve manier, met het blok van Śliwka op Jose Luis Gonzalez. In de tweede set was er minder agressie in het spel van Polen dan in de eerste set, de effectiviteit in de aanval nam ook af en als gevolg daarvan liet Polen Argentinië zeven punten op rij scoren met een niet al te moeilijke service van Luciano De Cecco en de set liep uit de hand. Polen verloor de tweede set met 19:25 van de rivaal die, afgezien van een goed verdedigingsspel, weinig in te brengen had. In de derde set was het Argentinië dat een hogere spelcultuur, meer maturiteit en slimheid toonde en uiteindelijk de set won. In de vierde set speelden de Argentijnen hun rol, ze pakten de service goed op. Om 22:22 gooide Szalpuk de passeerbal in het veld. Hij scoorde Lisandro Zanotti met nog een servicebeurt en Polen had een setbal. 25:23 en de eerste Poolse tie-break. Hoewel Polen in de vijfde set met 14:11 aan de leiding ging, maakten hun rivalen gelijk, en na het blok van Konarski wonnen ze met één punt. Szalpuk maakte de volgende actie niet af, de Argentijnen scoorden in de counter en ze wonnen 16:14, en in de hele wedstrijd 3:2.

CONCLUSIE

Dit waren mijn beste wedstrijden aller tijden. Wedstrijden die ik me kon herinneren en met mijn favoriete volleybalspelers. Veel spanning, emoties en plotwendingen. Welke wedstrijden zouden volgens jou op die lijst moeten staan?