PIAA Class 4A Boys Soccer Final

FINAL: Seneca Valley 2, Neshaminy 1

Match Summary

Ennu en gång visade Seneca Valley ingen panik när de låg under tidigt i en match.

Zach LaValle gjorde mål 36 sekunder in i den andra förlängningen för att ge Raiders en 2-1 seger över Neshaminy på lördagskvällen i PIAA Class 4A boys soccer finalen på Hersheypark Stadium.

Detta var den första PIAA-titelvinsten någonsin för George Williams och Seneca Valleys fotbollsprogram – där han har vunnit 305 matcher.

Luke Simpson assisterade till det matchvinnande målet, som kom efter ett inkast från den vänstra sidlinjen ungefär 10 meter från mål. LaValle styrde bollen innanför den vänstra stolpen förbi Neshaminy-keepern Logan Gildea.

Raiderna (17-1-1) precis som de gjorde i WPIAL-mästerskapsmatchen för två veckor sedan – brusade upp bakifrån.

Jose Riveras mål i början av första halvlek gav Neshaminy en 1-0-ledning.

Neshaminy (13-2-2-2), mästare i distrikt I, drabbades av en stor förlust med 10 sekunder kvar av halvleken när startelvan Trevor Rush lämnade matchen med en höftskada. Han kom inte tillbaka. Rush gjorde fem räddningar innan han gjorde sin exit.

Hans backup, Logan Gildea, gjorde en solid insats och kunde inte klandras vid något av Raiders mål.

Raiderna fick kvitteringen i den 50:e minuten när Nathan Eastgate – efter att ha fått en boll från LaValle.

Eastgates toppskott utjämnade matchen och satte igång en hård och intensiv kamp under resten av matchen som fördes in i den andra förlängningen.

Och det var då LaValles skott hittade vägen in i nätmaskinen.

”Som pedagog, som tränare, går man in i det här med viljan att hjälpa eleverna att lära sig och bli bättre”, sa Willams till Pittsburgh Tribune-Review efter matchen. ”En stor del av tillfredsställelsen är just det. Att se ett lag i början av säsongen. Att börja med dem och arbeta med saker och ting och bara se dem bli bättre och bättre och bättre och bättre.

”Att kunna se dem, särskilt en stor grupp killar som denna, uppleva denna typ av framgång och kunna veta att jag förhoppningsvis har hjälpt till på något litet sätt är det mest tillfredsställande. Det är det verkligen.”

Gameday Updates

93′ – Stor chans för SV. Bra passningsspel sätter Nathan Eastgate på plats för ett skott. Han försökte kränga den men träffade den platt så den gick utanför.

89′ – Jose Rivera avblåses för offside. Det var han dock inte.

80′ – Okej, första OT har börjat. 1 mål kvar den här säsongen, vem får det? Eller så går vi till PK…

74′ – Mason Baldwin på SV får ett gult kort.

62′ – Gavin Rowan får nu ett gult kort för att ha knuffat en spelare i ryggen in i målvakten.

59′ – Foul på Gavin Rowan. Spelaren som han slog nästan sparkade honom i huvudet. Jag är inte riktigt säker på vad domaren sa där.

50′ – SENECA VALLEY TIES IT!!! Zack Lavalle på vänsterkanten lägger in den i krysset och Nathan Eastgate med avslutet! Eastgates 15:e mål för säsongen och Lavalles 8:e assist.

47′ – Seneca Valley med några av sina bästa passningar just där så här långt i matchen. Vinner 50/50 bollar också.

41′ – Det låter som om Neshaminy-målvakten Trevor Rush är ute nu. Kan ha en höftskada.

40′ – Andra halvlek har inletts. Sista fotbollsmatchen här i Hershey, PA. Årets sista match…

38′ – Lou Salmi med en stor tackling. Stoppade Seneca Valley från att ha en 2 mot 1.

35′ – Seneca Valley med 7 fouls hittills. Minst 6 från mitt minne sker i deras egen zon. Kan inte ge upp så många bollar.

25′ – Trevor Rush målvakten för Neshaminy släpper bollen när han gör en straffspark. Det är sällan man ser gymnasiespelare göra det. Det krävs mycket övning för att göra det konsekvent bra.

15′ – Seneca Valley gör ganska många byten. De har en djup bänk. Neshaminy håller trycket uppe.

8′ – MÅL FÖR NESHAMINY!!! Manny Weagba som går ner på högerkanten passade in den till Jose Rivera. Rivera tog ett avslut som tog en lyckad studs från en försvarare och kom in. Han gjorde mål i semifinalen också. Endast en nybörjare.

Matchuppdateringar

Koppla upp här för uppdateringar om matchen när den väl börjar.

Matchförhandsgranskning

George Williams har vunnit många stora matcher i sin tränarkarriär. I år nådde han faktiskt en imponerande milstolpe på 300 segrar som tränare för Seneca Valley. Men den enda seger som har undgått honom är att ta hem en PIAA-titelvinst från Hershey.

För andra gången på fem år leder Williams Seneca Valley till delstatsfinalen För fem år sedan förlorade Raiders mot Central Bucks East.

Seneca Valleys mojo genom den här säsongen är dess styrka i siffror – eftersom Williams regelbundet roterar 20 spelare in och ut ur laguppställningen.

När de tittar på Seneca Valley har motståndarcoacher noterat att när de byter in och ut med fyra eller fem spelare åt gången har det varit liten nedgång.

Ett perfekt exempel på hur SV:s bänk kan göra skillnad, tidigt i sin WPIAL-semifinalmatch mot sektion 3-mästaren Norwin, var de tidigt i underläge med 1-0 efter ett straffsparksmål.

Det här var inte ett problem för Seneca Valley. De tog in en våg av inhoppare som hjälpte till att vända ett skifte i momentum i matchen.

Just sådär, inom 10 minuter, gjorde Seneca två mål. Luke Simpsons anfall jämnade ut matchen, sedan gav Nathan Prex tekniska avslut från kanten av målramen dem ledningen i den 23:e minuten. Ben Marquardt bidrog med assist till båda målen som gjordes av spelare som kom från bänken.

Sluttligen skulle de göra ytterligare tre mål i den andra halvleken, och slita ut Norwin på väg mot en övertygande 5-1-seger.

Som de flesta lag som har nått så här långt har de spelat sin bästa fotboll vid rätt tidpunkt. Sedan en period med två matcher i rad i Section 1-4A: en 1-1 oavgjord match mot North Allegheny den 22 september och en 2-1-förlust mot Butler två dagar senare, har de vunnit 13 matcher i rad.

För ett lag med en bra balans mellan ledande seniorer och underåriga bidragsgivare, har det varit en super sophomore, Beaux Lizewski, som har producerat några av de största målen. Lizewskis hattrick, inklusive matchvinnaren i dubbel övertid, lyfte Seneca Valley i en WPIAL-titelmatch mot Peters Township.

Putting a Beaux on It: Seneca Valley återtar titeln för pojkar i kategori 4A med hjälp av en andraårsstudent som slår i förlängningen

Sedan Seneca Valley vann WPIAL-titeln den 7 november besegrade Seneca Valley State College med 6-0 och Cumberland Valley med 1-0 för att ta sig till Hershey med bidrag från många. Senior Zach LaValle visade vägen med två mål i PIAA-kvartsfinalsegern mot State College, medan junior Nathan Prex gjorde semifinalmatchens enda mål i en 1-0-seger för Raiders mot Cumberland Valley.

Nu står Seneca Valley inför sin sista utmaning mot Neshaminy, som besegrade Emmaus med 2-1 på övertid i PIAA-semifinalen.

Detta är den första PIAA-titelmatchen för Neshaminy på 26 år. De spelade oavgjort mot Bethel Park, 1-1, och förklarades medmästare 1996. Detta var innan delstaten använde straffsparkar för att bryta oavgjort efter övertid. Neshaminy har vunnit PIAA-titeln tre gånger (1982, 1984, 1994).

Neshaminy kom in i slutspelet som nummer 7 i distrikt 1-turneringen. De blev dock heta vid rätt tidpunkt och slog nr 10 Great Valley, nr 15 Pennsbury, nr 6 North Penn och slutligen nr 12 Pennridge i distriktsfinalen.

När de väl anlände till PIAA:s hade de turen att få ett oavgjort spelrum ända fram till semifinalrundan. I tisdags besegrade Neshaminy Emmaus på övertid för att avancera till finalen. Nybörjaren A.J. Rivera kvitterade med drygt 15 minuter kvar av den andra halvleken, och junioren Connor Steele borrade in segermålet, det första målet i sin karriär.

Neshaminy må ha haft extra ledigt mellan vinsten i distriktsfinalen och spelet i PIAA-semifinalen, men nu kommer de att ställas inför ett lag som kommer att sätta deras styrka på prov, särskilt i slutet av matchen. Varje motståndare hittills som har tagit sig an Seneca Valley i eftersäsongen, till och med Peters Twp, som byggde upp en 3-1-ledning i WPIAL-finalen, har vissnat efter 80 minuter.

Kan Seneca Valley överleva en motståndare till?